Roditelji zabrinuti
0

Firefly - mobitel za četverogodišnjake

Sarajevo-x.com
Mobilni telefon nazvan Firefly posebno je dizajniran i pojednostavljen tako da ga mogu koristi i djeca od četiri godine starosti, piše Telegraph.

U Irskoj je već prodano više od 7.000 ovakvih uređaja, a uskoro Firefly dolazi i u Veliku Britaniju te ostatak Evrope što se nikako ne sviđa mnogim roditeljima.

'Ovaj telefon poteže mnoga pitanja. Šta će četverogodišnjaku mobitel? Da razgovara s roditeljima, tetama u vrtiću? Zar oni ne bi stalno trebali znati gdje je dijete? Da razgovara s vršnjacima? Ne razumijem! ', izjavila je Anie Lynch, predsjednica Nacionalnog roditeljskog vijeća Velike Britanije.

Reagirala su i druga udruženja za zaštitu djece i njihovog zdravlja koji smatraju da djeci mobitel nije potreban do viših razreda osnovne škole, te upozorili roditelje na štetnu radijaciju mobilnih telefona.

Živopisni Firefly košta oko 90 eura, ima pojednostavljene opcije, a pomoću sigurnosnog PIN-a roditelji mogu kontrolirati i blokirati neželjene pozive. Na tastaturi ima tek pet tipki, od kojih dvije predstavljaju majku i oca koje dijete može lako pozvati kad želi, tu je i tipka za imenik kapaciteta od 20 brojeva, te tipke za javljanje i prekidanje razgovora.

No, proizvođač Fireflya smatra da su ovi uređaji bezopasni, posebno zato što nemaju opciju slanja poruka niti fotografija koje bi mogle imati nedozvoljeni sadržaj.

No, ako uzmemo u obzir da većina četverogodišnjaka ne zna napisati vlastito ime, a kamoli cijelu tekstualnu poruku, ove tvrdnje proizvođača više su nego smiješne.