Raschala
0

Festival u čast Mozartovog uriniranja

Sarajevo-x.com
Austrijski grad koji je poznat jedino po tome što ga je, navodno, u svoje vrijeme poznati kompozitor Wolfgang Amadeus Mozart počastio nakratko svojim prisustvom kako bi mokrio, sad organizira festival u čast njegovom uriniranju.

Raschala je već dobila tablu obješenu o kamen, gdje je Mozart olakšao svoj mjehur.

Ovo je privuklo mnoge turiste da posjete grad i Mozartov Pinkelstein u Raschali, kako je nazvan spomenik, a dodatni plus će biti i muzički festival u čast navodnoj Mozartovoj posjeti.

Profesor arhitekture Helmut Leierer kaže: "Dobro je poznato da se Mozart nakratko zaustavio u ovom gradu i ostavio trag, koji smo mi sad obilježili memorijalnom tablom."

"Lokalni ljudi su uvijek isticali činjenicu da se ovdje nikad nije imalo šta raditi, pa se i Mozart zaustavio u ovom gradu samo toliko dugo da urinira, nastavivši zatim putovanje za Prag."

"On je našim gradom prošao 1787. godine i zamolio kočijaša da stane kako bi se pomokrio", ispričao je Leierer, dodavši da za svoje posjetitelje ipak imaju molbu - da ne olakšavaju mjehure na mjestu gdje je to Mozart učinio.

"Htjeli bismo odati malo više poštovanja ovom velikom umjetniku i čovjeku."

Ovom bi trebalo dodati da postoji urbana legenda kako je profesor Leierer izmislio ovu priču, dok je pio s prijateljima 1975. godine, a nakon zaključka da ovaj austrijski grad nema nijednog pristojnog spomenika, piše Metro.