Zanimljivosti
29

Fascinantan prikaz rasta ljudske populacije na Zemlji do brojke od 7,5 milijardi

Klix.ba
Trenutno ljudska populacija na Zemlji ima gotovo 7,5 milijardi članova. Na njen rast i širenje po planeti utjecali su brojni faktori pa čak i masovno umiranje ljudi, ali najupečatljivija je činjenica kako je populacija u samo 200 godina uvećana sa jedne na 7,5 milijardi.

Kuge, svjetski ratovi, industrijska revolucija, moderna medicina... Ovo su pojave ili događaji koji su obilježili ljudsku historiju i demografska kretanja.

Ljudi su se prije 200.000 godina pojavili u subsaharskoj Africi odakle su se proširili po gotovo svakom kutku planete.

America Museum of Natural History napravio je zadivljujući timelapse video kojim grafički prikazuje napredak civilizacije. Porast populacije i dalje se odvija, a predviđa se, ukoliko stopa porasta stanovništva ostane u trenutnom intenzitetu, kako bi do kraja 21. stoljeća na planeti trebalo živjeti 11 milijardi ljudi.

To je veliki broj ljudi, naročito za razvijeni svijet. Jedna je osoba tokom ove godine u razvijenom svijetu potrošila 1,2 milijarde litara vode (kupanje, pranje suđa, odjeće, automobila..., kao i indirektno, kroz proizvodnju energije i hrane), a proizvela je i četiri tone ugljendioksida.