Zanimljivosti
0

Farmer iz Etiopije tvrdi da ima 160 godina

Klix.ba
Dhaqabo Ebba
Dhaqabo Ebba
Penzionisani farmer iz Etiopije Dhaqabo Ebba tvrdi da ima zapanjujućih 160 godina, što bi značilo da je najstariji živući čovjek na svijetu.

On tvrdi da ima jasne uspomene na talijansku invaziju na njegovu zemlju 1895. godine, međutim, ne posjeduje rodni list kojim bi dokazao svoje godine. U izjavi za TV Oromiya, on je dao toliko detalja o historiji svoje lokalne zajednice da je reporter Mohammed Ademo postao uvjeren da Ebba mora imati najmanje 160 godina.

To bi ga učinilo za 45 godina starijim od najstarijeg živućeg čovjeka na Zemlji Japanca Misaoa Okawe, koji ima 115 godina. Također, oborio bi i rekord Francuskinje Jeanne Clement koja je umrla u 122. godini kao najstarija osoba na svijetu. "Kada je Italija napala Etiopiju imao sam dvije žene, a moj sin je bio dovoljno star da čuva krda stoke", rekao je Ebba.

Budući da se u njegovo vrijeme u Etiopiji nije vodila pisana evidencija o novorođenoj djeci, ne postoje pisani trag ni živi svjedoci koji bi potvrdili njegove godine. Međutim, postoji mogućnost da mu godine budu utvrđene medicinskim analizima.