Zanimljivosti
26

"Fantomska djevojčica" na fotografijama starim preko 100 godina intrigira istraživače u Rusiji

Klix.ba
Muzejski radnici u ruskom gradu Krasnoyarsk ostali su zapanjeni kada su počeli proces digitalizacije fotografija, koje datiraju sa početka 20. stoljeća. Na više od 20 fotografija i na nekoliko negativa primjećena je djevojčica obučena u svečanu bijelu haljinu, u identičnim pozama, a niko ne zna njeno ime, ili zbog čega se nalazi na fotografiji.

Fotografije na kojima se nalazi tzv. "fantomska djevojčica" nastale su između 1906. i 1908. godine, na osnovu analize arhitekture zgrada, koje su fotografisane.

"Zanimljivo je da niko do sada kada je posmatrao fotografije nije primjetio djevojčicu, koja je fotografisana u identičnim pozama na brojnim fotografijama. Međutim, kada smo počeli digitalizaciju primjetili smo istu djevojčicu. To je čudno, jer su se sve ove fotografije koristile dugo kao ilustracija", kazao je Ilya Kuklinsky, viši istraživač u muzeju u Krasnoyarsku.

Na svakoj fotografiji, gdje se nalazi djevojčica nije u prvom planu. Uglavnom je smještena u uglu kadra koji je fotografisan, i na jednoj fotografiji se nalazi na krovu kuće ispred željezničkog mosta.

"Ona na fotografijama mijenja čizme, čarape a primjetne su i neke promjene na njenoj bijeloj haljini. Međutim uvijek je u istoj pozi, i sa istim izrazom lica. Nikada nije nasmijana, a s obzirom na različitu odjeću, smatramo da nije fotografisana istog dana, već u određenom vremenskom periodu", kazao je Kuklinsky.

Radnici u muzeju pozivaju mještane da pomognu u identifikaciji misteriozne djevojčice. Otežavajuća okolnost je i to što istraživačima u muzeju nije poznato ime fotografa.

"Mi pretpostavljamo da je djevojčica mogla biti kćerka fotografa ili neka njegova rodica, jer su fotografije mogle biti iz privatnog albuma", zaključio je Kuklinsky.

Dok to ne postane jasno, misteriozna djevojčica će još neko vrijeme biti predmet špekulacija i teorija.