Uspomene ne blijede
4

EYOF podsjetio Mostarca Ginu Vidovića na nezaboravnu Olimpijadu: Kartu još čuva

Piše: R. D.
Gino Vidović i ulaznica stara 35 godina (Foto: R. D./Klix.ba)
Gino Vidović i ulaznica stara 35 godina (Foto: R. D./Klix.ba)
Nedjeljno otvorenje EYOF-a na stadionu Koševo pobudilo je najpozitivnije emocije u Mostarcu Gini Vidoviću. Priča o olimpizmu, mladi sportaši i olimpijska baklja vratili su ga u 1984. godinu kad je kao 15-godišnjak na Jahorini uživao u spustu najboljih svjetskih skijaša.

Javio nam se i s ponosom pokazao ulaznicu koju 35 godina čuva u svom albumu. Danas se prisjeća euforije koja je vladala u cijeloj bivšoj državi, tako i u Mostaru.

"Imao sam tada 15 godina i cijelo društvo je razmišljalo kako da ode gledati takmičenja u Sarajevu. Jedna tetka koja me znala voditi na utakmice, povela me je sa sobom i bilo je prekrasno", prisjetio se Vidović.

Kažu da se i danas, 35 godina kasnije, dojmovi sa Olimpijade u Sarajevu teško mogu prepričati.

Vrijedi mnogo više od tih hiljadu dinara (Foto: R. D./Klix.ba)
Vrijedi mnogo više od tih hiljadu dinara (Foto: R. D./Klix.ba)

"Atmosfera u Sarajevu, kao i na skijalištu na Jahorini, bila je nevjerovatna. Nama je to bilo posebno zanimljivo jer u porodici imamo dosta skijaša. I sada često odemo na skijanje na Jahorinu i uvijek počnu priče kako je bilo tada, kako smo se osjećali i provodili", prisjetio se Gino.

Kaže nam kako mu je svečano otvorenje EYOF-a u nedjelju ponovo pobudilo stara sjećanja te je morao u starom albumu potražiti i ulaznicu s olimpijskog spusta.

"Malo ko bilo šta čuva 35 godina, a kamoli neku kartu. Mala je to ilustracija koliko sam bio ponosan na to vrijeme i sve je to vrijedilo mnogo više od tih hiljadu dinara koliko je plaćeno za kartu", kazao nam je na kraju Gino Vidović.

Gino se prisjetio i zlatnog u spustu Amerikanca Billa Johnsona, raspoloženja tog 16. februara, prelijepe planine i nekih sjećanja koja su ostala i koja vrijede.