Izvještaj
0

Evropa se zagrijava brže od svjetskog prosjeka

FENA
Evropa se zagrijava brže od svjetskog prosjeka i vlade bi trebale ulagati u promjene klimatskih trendova koji pretvaraju Mediteran u sušnu regiju a sjever kontinenta čine još vlažnijim, pokazala je studija u ponedjeljak.

Evropske planine, primorje, Mediteran i Arktik najviše su izloženi riziku od globalnog zagrijavanja, navodi se u izvještaju Evropske ekološke agencije i odjela Svjetske zdravstvene organizacije i Evropske komisije, prenosi Reuters.

"Globalna prosječna temperatura porasla je za skoro 0,8 steperni Celzijusa u odnosu na nivo iz predindustrijskog doba, a u Evropi su zabilježene čak i više temperature", navodi se u izvještaju.

Evropa se ugrijala za jedan stepen Celzijusa.

Sjeverna Evropa bit će vlažnija u ovom stoljeću dok bi se veći dio evropske regije Mediterana mogao pretvoriti u pustinju na osnovu trendova koji su već prisutni, navodi se u izvještaju. Evropski toplotni valovi, poput onog iz 2003. tokom kojeg je umrlo 700.000 ljudi, mogli bi postati učestaliji.

"Godišnje predviđene promjene pogoršavaju razlike između vlažnih sjevernih dijelova Evropa i suhog juga. To znači potrebu razmatranja poduzimanja mkera - od navodnjavanja do sposobnosti južnih rijeka da pomognu u hlađenju nuklearnih elektrana", navodi se u izvještaju.

Među ostalim posljedicama - nivo mora je porastao i postao prijetnja priobalju, neke vrste riba su se prebacile 1.000 km sjevernije u proteklih 40 godina a dvije trećine alpskih glečera su nestale od 1850.

Samo manjina u Evropi ima koristi od tih trendova, kao što su farmeri na sjeveru gdje je produžena sezona uzgajanja žitarica.

Izvještaj traži od Evrope da učini više na prilagodbi posljedicama klimatskih promjena, kao što je zaštita ljudi od bolesti koje prenose insekti ili čuvanje obale od visokog nivoa mora. Do sada se većina prilagodbi usmjerila na ublažavanje poplava koje čine rijeke.

"Provedba akcije prilagodbe tek je počela", izjavila je Jacqueline McGlade, direktorica Evropske ekološke agencije čije je sjedište u Danskoj.