Zanimljivosti
4

Evo jednostavnog pitanja s kojim možete otkriti da li je neko narcis

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Želite znati da li je neka osoba egoista, fokusirana samo na sebe, površna i sklona samoljublju ili ne? Postavite joj ovo pitanje.

Ukoliko želite znati da li je neko narcis ili ne, nema jednostavnijeg načina da to provjerite nego da mu postavite jednostavno pitanje – "Jesi li narcis?" Odgovor će vam reći sve - rezultati su studije objavljene u žurnalu Plos One ovog mjeseca.

Istraživači sa Indiana, Purdue i nekoliko drugih univerziteta odlučili su ujediniti snage kako bi otkrili znakove kojima možete otkriti narcisa, a u seriji od 11 studija, sa preko 2.000 ispitanih ljudi, dokazali su da se to najlakše može otkriti putem običnog pitanja. Zvuči previše banalno?

Sudeći prema voditeljici istraživanja, Sari Konrath, asistentici na Indiana univerzitetu, kviz sa 40 pitanja je najbolji način za otkrivanje ove karakteristike. Ipak, ne radi se o metodi dovoljno praktičnoj da biste je mogli isprobati u svakodnevnih situacijama.

Konrath je ispričala situaciju koja joj se dogodila na jednoj zabavi, na kojoj je govorila o svom istraživanju, kad joj je prišao jedan čovjek, prekinuvši je.

"Samo je iskočio pred mene i uzviknuo – 'Ja sam narcis!' Bio je tako ponosan na sebe, a izgledalo mi je kao da me pokušava isprovocirati ili čak biti smiješan, no svima je bilo neugodno", ispričala je Konrath. Ona je dodala kako je većina ljudi za njega i mislila da je narcis, te da je on sam to potvrdio.

Istina, nijedan narcis se neće libiti toga da vam otvoreno prizna da je narcis. Zato, ukoliko želite znati da li je neka osoba narcis ili ne – jednostavno je otvoreno pitajte.