Univerzitet London
19

Erotski roman koji je zabranjen prije 270 godina ponovo cenzurisan kako se studenti ne bi uznemirili

Klix.ba
Erotski roman "Funny Hill" koji govori o seksualnim podvizima mlade djevojke zabranjen je u Velikoj Britaniji kako se studenti ne bi uznemirli.

Roman je zabranjen i prije 270 godina kada je tek izašao, zbog sadržaja. Tada ga je zabranio biskup Londona koji je, nakon što ga je pročitao, rekao da je nešto najrazvratnije što je ikada pročitao.

Cenzura je ukinuta 1970. godine i roman je bio dostupan i korišten kao literatura na univerzitetima, a 2007. godine je urađena televizijska adaptacija koju je radio BBC.

Sada je na inicijativu ekspertice za književnost iz 18. stoljeća Judith Hawley sa Univerziteta London zabrana ponovo uvedena zbog straha da bi se studenti mogli uznemiriti. Ipak, ne dijele svi ovo mišljenje.

"Pomisao da se mlade žene i muškarci trebaju zaštititi od čitanja je tragična", rekao je profesor Frank Furedi s Univerziteta Kent.

"Funny Hill" se smatra prvom engleskom pornografijom u prozi i prvim ovakvim romanom. Iako je najzabranjeniji, postao je i najpopularniji roman te su čitaoci uvijek pronalazili načine da dođu do njega.