Budući predsjednik
5

Emmanuel Macron je strastveni pijanist amater i poklonik karaoka

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
U biografiji novoizabranoga francuskog predsjednika stoji većini nepoznat podatak. Tridesetdevetgodišnji Emmanuel Macron je strastveni pijanist amater s desetgodišnjim klasičnim glazbenim obrazovanjem, piše na portalu američkog radija NPR.

O tom aspektu njegova života nedavno je bilo riječi u emisiji emitiranoj na programu francuske radio-mreže Europe1 pod nazivom "Stvari koje niste znali o Emmanuelu Macronu".

Osim što je novoizabrani predsjednik od malena veliki poklonik karaoka, u emisiji Europe1 je otkriveno da je desetgodišnje klasično glazbeno obrazovanje stekao u glazbenoj školi u rodnome Amiensu.

U prošlomjesečnom intervjuu za portal ClassiqueNews.com, Macron je rekao da bi se volio ponovno ozbiljnije posvetiti sviranju te da će to i učiniti čim bude imao dovoljno vremena. Otkrio je i da je veliki poklonik muzike velikih pijanista i kompozitora Roberta Schumanna i Franza Liszta.

Kad je 2014. postao francuski ministar privrede, francuski list Le Monde o njemu je pisao kao o "Mozartu u Elizejskoj palači". Nadimkom su se nakon objave poslužili brojni evropski listovi i mediji, uključujući i njemački Die Welt, prenosi Hina.

Erudiciji novoga francuskog predsjednika u prilog ide i podatak po kojemu je prije dvije godine za vrijeme Macronova gostovanja u tv programu Canala+, domaćin emisije Cyrille Eldin tadašnjeg ministra pozvao da se prisjeti početka Moliereove komedije "Mizantrop", na što je on spremno napamet izgovorio nekoliko stihova.