Zanimljivosti
7

Elton John, Bono i Suarez ovjekovječeni španskim figuricama koje vrše veliku nuždu

Piše: M. N.
Bono i Elton John (Foto: EPA)
Kompanija Caganer.com i ove godine je u okviru predbožićne tradicije napravila keramičke figure poznatih ličnosti u pozi u kojoj vrše veliku nuždu.

Velikom broju slavnih figurica sada su se pridružili Elton John (muzičar), Bono (muzičar), Luis Suarez (fudbaler), Woody Allen (režiser i glumac), Sigmund Freud (psiholog), Pablo Iglesias (španski političar), David Cameron (premijer Velike Britanije), Manuela Carmena (sutkinja Vrhovnog suda Španije), Ada Colau (gradonačelnica Barcelone), Pedro Sanchez (sekretar Scoijalističke radničke partije Španije), te brojne imaginarne ličnosti iz filmova i crtanih.

Sa spuštenim pantalonama, obnažene stražnjice i dokazom izvršene nužde oni su ovjekovječeni na ovaj način zahvaljujući španskoj božićnoj tradiciji dugoj više stoljeća.

Još 1700-ih godina širom Katalonije uz uobičajene prizore mudraca, pastira i bebe Isusa pojavila se figurica sa seljakom koji čuči. Tada je nazvan "El Caganer", što najblaže rečeno znači "onaj koji vrši nuždu". Gomila izmeta ispod njega smatra se znakom plodnosti i sreće.

Zašto je to tako raspravlja se i danas, a jedna od teorija iz 18. stoljeća objašnjava da su poljoprivrednici koji sebi nisu mogli priuštiti gnojivo na poljima koristili vlastiti izmet. Raznolik izmet označavao je obilniju sjetvu i uskoro postao simbol plodnosti koji je dobio svoju figuricu.

Katalonci kažu da njihovo predstavljanje na ovim figuricama nije šala na njihov račun.

Sergi Alós Pla, Španac čija porodica već dvije decenije ručno izrađuje Caganere u Gironi, ističe da je to znak poštovanja, iako priznaje da se nekim ljudima sviđa više nego drugima.