Porede ga s Trumpom
5

Elon Musk pokreće novi projekat usmjeren protiv medija pod nazivom "Pravda"

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Direktor i osnivač kompanije "Tesla" Elon Musk najavio je pokretanje novog projekta kojim će se boriti protiv lažnih vijesti i, kako je rekao, pogrešnog novinarstva.

Musk je rekao kako želi napraviti web stranicu na kojoj će javnost ocjenjivati istinitost vijesti i pratiti kredibilitet objava i novinara sve vrijeme.

Najavio je kako će se stranica zvati "Pravda", kao što je naziv ruske propagande novine za Sovjetsku komunističku partiju.

Kako je napisao na Twitteru, pokušao je kupiti domene s imenom Pravda, ali nije uspio. Jedina dostupna domena koja sadrži dio ove riječi bila je Pravduh.com.

Ovim je ponovo pokazao kako je nezadovoljan radom medija, a zbog nedavne objave o sudaru Teslinog automobila kojim upravlja autopilot. Kazao je kako su mediji "napuhali" situaciju, te da nisu bili fer.

"Nismo savršeni, ali dajemo najbolje od sebe da kreiramo čistu energiju i budemo dobra kompanija", tvitao je.

Neki mediji poredili su ga s Donaldom Trumpom zbog izjava na društvenim mrežama, dok su drugi kazali kako svijetu ne treba još jedan bogati i moćni "frajer" koji prijeti da će ušutiti novinara koji ne gleda na stvari poput njega.

"Muskov potez implicira da se ne možemo vjerovati medijima. To je sramna poruka koju širi", rekao je direktor Free Press-a Timothy Carr.