Predviđanje milijardera
120

Elon Musk: Krajem sljedeće godine imat ćemo AI koja je pametnija od bilo kojeg čovjeka

D. J.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sposobnost novih modela umjetne inteligencije nadmašit će ljudsku inteligenciju do kraja sljedeće godine, sve dok opskrba električnom energijom i hardverom mogu zadovoljiti zahtjeve sve moćnije tehnologije, smatra Elon Musk.

"Pretpostavljam da ćemo vjerojatno krajem sljedeće godine imati AI koja je pametnija od bilo kojeg čovjeka", rekao je poduzetnik milijarder koji vodi Teslu, X i SpaceX. U sljedećih pet godina, sposobnosti umjetne inteligencije vjerojatno će nadmašiti sposobnosti svih ljudi, predvidio je Musk tijekom intervjua na X-u s Nicolaiem Tangenom, izvršnim direktorom Norges Bank Investment Managementa.

Musk je dosljedno optimističan po pitanju razvoja takozvane opće umjetne inteligencije, AI alata koji su toliko moćni da mogu pobijediti najsposobnije pojedince u bilo kojem području Međutim, neki od Muskovih najhrabrijih predviđanja, poput izbacivanja samovozećih automobila Tesla i slijetanja rakete na Mars, još se nisu ispunila.

Brojna otkrića AI-ja u proteklih 18 mjeseci, uključujući pokretanje alata za generiranje videa i sposobnijih chatbota, pomaknula su granice AI-ja brže nego što se očekivalo. Demis Hassabis, suosnivač Googleovog DeepMinda, predvidio je ranije ove godine da bi se AGI mogao postići do 2030. godine.

Tempo razvoja usporila je opskrba mikročipovima, posebice onima koje proizvodi Nvidia, a koji su ključni za obuku i pokretanje AI modela. Ta su ograničenja popuštala, rekao je Musk, ali novi modeli sada testiraju drugu opremu podatkovnog centra i električnu mrežu.

"Prošle godine bilo je ograničeno čipom . . . ljudi nisu mogli dobiti dovoljno Nvidijinih čipova. Ove godine prelazi se na napajanje naponskim transformatorom. Za godinu ili dvije ograničenje je samo opskrba električnom energijom", rekao je.

Muskova želja da se pridruži utrci AI-a u suprotnosti je s istaknutim stavom koji je zauzeo prošle godine pozivajući na pauzu u naprednom razvoju AI-ja. Upozorio je na "duboke rizike za društvo i čovječanstvo" koje predstavljaju super-moćni AI alati i pozvao na trenutnu pauzu u obuci bilo kojeg sustava moćnijeg od OpenAI-jevog GPT-4, vodećeg modela na tržištu.

Musk je sada rekao da njegov vlastiti AI start-up, xAI, trenira drugu verziju svog modela Grok "za koji mislimo da bi trebao biti bolji od GPT-4". To bi trebalo biti dovršeno do maja, a nakon toga će uslijediti novi model koji će biti moćniji, dodao je.

Musk je više vremena i resursa posvetio xAI-ju tijekom prošle godine. Pokušava prikupiti milijarde dolara od investitora iz SAD-a, Bliskog istoka i Hong Konga kako bi se natjecao s OpenAI-jem, u krugu financiranja koji bi tvrtku procijenio na 18 milijardi dolara, prema ljudima koji poznaju taj proces.

Musk je igrao središnju i često spornu ulogu u razvoju novih AI alata tijekom prošlog desetljeća.

Bio je suosnivač OpenAI-ja 2015., ali je napustio tvrtku 2018. nakon što se posvađao s izvršnim direktorom i suosnivačem Samom Altmanom oko smjera istraživanja.

Musk je tužio OpenAI i Altmana za kršenje ugovora u martu, navodeći da su ugrozili deklariranu misiju start-upa izgradnje umjetne inteligencije za dobrobit čovječanstva - tvrdnju koju je OpenAI odlučno negirao.