Zanimljivosti
0

Eksplozivni držač za vrata

FENA
Jedna penzionerka, 20 godina koristila je granatu kao držač za vrata. "Nisam znala da je opasna. Moj otac ju je često glancao i držao na kaminu", rekla je Thelma Bonnett nakon što su stručnjaci za eksploziv detonirali projektil iz I. svjetskog rata.

Njemački projektil bio je još aktivan, sadržavao je sva primarna svojstva, odnosno mogao je eksplodirati, ali je okidač bio zaglavljen. Tek nakon što je susjed 68-godišnje Thelme Bonnett primijetio njen držač za vrata i upozorio je, starica je shvatila da je možda u opasnosti.

Pozvana je policija koja je nakon uviđaja pozvala stručnjake za eksploziv iz Kraljevske mornarice. Nekoliko susjeda bilo je evakuirano, a specijalci su eksplozivnu napravu odnijeli u lokalni kamenolom i tamo je aktivirali.

Eksplozivna naprava bila je neka vrsta obiteljskog blaga i prenosila se s koljena na koljeno u Thelminoj obitelji. Projektil je njen djed Arthur Croxall pokupio na svom putovanju s Trgovačkom mornaricom 1918. godine.

''Nisam imala pojma da sam u opasnosti. Moj otac ju je često glancao i držao na kaminu'', kaže Thelma. ''Kad sam bila mala, mi djeca smo se često igrala s njom. Ne mislim da bi nam je djed donio da je znao da je još aktivna''.

''Projektil je bio pun eksploziva i mogao je u svakom trenutku eksplodirati'', kažu iz Ministarstva obrane. ''Donesena je iz Francuske i korištena je u bici, ali nije eksplodirala kada je ispaljena.''