Upozoravao na prijetnje Jevrejima
0

Einsteinovo pismo iz 1939. godine prodano za 14.000 dolara

Sarajevo-x.com
Albert Einstein
Albert Einstein
Pismo Alberta Einsteina iz 1939. godine u kojem upozorava na nacističku prijetnju Jevrejima prodano je na aukciji za oko 14.000 dolara.

Pismo koje je nobelovac pisao biznismenu Hymanu Zinnu u New Yorku, prodano je za dvostruko više novca nego je bilo procijenjeno.

U pismu je Einstein pohvalio Zinna za njegove napore da pomogne Židovima da pobjegnu iz Njemačke kojom je tada vladao Adolf Hitler. Einstein je i sam pobjegao u Ameriku kada je Hitler došao na vlast 1933. godine.

"Mora da ste duboko zadovoljni što činite važan napor u spašavanju progonjenih Jevreja od prijetnje i vodite ih u bolju budućnost", napisao je naučnik u pismu Zinnu.

Pismo je na aukciji prodato sa originalnom kovertom. Bilo je u odličnom stanju, saopćila je aukcijska kuća Nate D. Sanders u Los Angelesu.

Autor teorije relativiteta je napisao: "Moć otpora koja je omogućila Jevrejima da prežive hiljadama godina zasnovana je u velikoj mjeri na tradiciji uzajamne pomoći".

"U ovim teškim vremenima naša spremnost da pomognemo jedni drugima stavljena je na probu. Nadam se da ćemo položiti ovaj test kao što su to učinili naši očevi prije nas", napisao je nobelovac.