{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Džinovska zmija u dolini Male Usore

S
3.6.2009. u 09:23
0
50
Džinovska zmija u dolini Male Usore
0
Džinovska zmija u dolini Male Usore
Stanovnici Teslića zaokupljeni su porijeklom džinovske zmije koju su pored rijeke Mala Usora vidjeli rođaci Siniša i Milan Nedić iz prigradskog naselja Đulići.
Da bi svoju priču potkrijepili dokazima oni su zmiju, dužine oko pet metara, snimili mobilnim telefonom i to je najtraženiji snimak među Teslićanima koji ne mogu da vjeruju da na ovom području obitava ogromna zmija kakvu su mogli da vide samo na filmovima.

Na snimku se jasno vidi crna zmija omotana oko drveta, koja nije pokazala agresiju prema ovim mladićima.

Sedamnaestogodišnji Siniša i petnaestogodišnji Milan pokazali su zavidnu hrabrost kada nisu pobjegli "brzinom svjelosti" sa mjesta događaja nego su htjeli da se obračunaju sa nepozvanim gostom. Čim su se pribrali od prvobitnog šoka krenuli su u napad.

"Htjeli smo da uhvatimo zmiju, pa smo posjekli drvo na kojem je bila. Ali 'rašlje' koje smo pripremili za hvatanje bile su velike, pa se zmija izmigoljila i pobjegla u ogromnu rupu u zemlji“, ispričao je Siniša.

On kaže da ne zna o kakvoj je vrsti riječ, jer nikada ranije nije vidio ni sličnu zmiju.

Mjesto gdje su Nedići pronašli zmiju nalazi se odmah pored vode i puno je naplavina. Mnogi se pitaju da li je takva vrsta zemljišta pogodovala da zmija dobije džinovske razmjere.Viši kustos - zoolog u Muzeju Republike Srpske Branislav Gašić rekao je Srni, nakon što je pogledao snimak džinovske zmije, da zbog lošeg kvaliteta nije moguće sa sigurnošću raspoznati vrstu zmije.

Gašić kaže da je vrlo vjerovatno da je riječ o izuzetno krupnom primjerku smuka, najvjerovatnije običnog evropskog smuka (Elaphe longissima Laurenti, 1768) koji može dostići dužinu do dva metra, a da je manje vjerovatno, ali ne i nemoguće, da se možda radi o još krupnijem četveroprugom smuku (Elaphe ljuatuorlineata Lacepede, 1789.), koji je mediteransko-submediteranska vrsta.

On je dodao da na snimku nema predmeta poznate veličine, zbog čega nije moguće sa sigurnošću procijeniti stvarnu veličinu primjerka koji se vidi, ali da se na osnovu pozicije snimatelja i zmije može procijeniti da je njena dužina oko dva do dva metra i 20 centimetara.

"Ono što se sa sigurnošću može reći jeste da drugih zmija, čija dužina prelazi dva metra, nema, ne samo kod nas, nego ni u cijeloj Evropi, pa i šire. Zmije koje prelaze četiri metra dužine isključivo su suptropske i tropske vrste, te nije vjerovatno da bi se mogle prilagoditi i preživjeti zimske uslove u našim krajevima, posebno ne pojedinačno uneseni primjerci. Takva mogućnost je krajnje nevjerovatna", istakao je Gašić.

Biolog u Zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS Dejan Radošević rekao je Srni da je iznenađen veličinom zmije i dodao da je najvjerovatnije riječ o smuku.

Radošević ističe da je bez stručne determinacije i laboratorijske analize nemoguće dati relevantan podatak o kojoj vrsti i dimenzijama je riječ.

Među Teslićanima se, ubrzo nakon što se pojavio snimak, pročulo da je i na gradskoj plaži Radolinka primijećena jedna ogromna zmija, ali to su već nepotvrđene informacije.

Stanovištvo iznosi razne sumnje koje se uglavnom odnose na porijeklo "džinovskog gmizavca". Svi se vraćaju na prve poslijeratne godine kada se govorilo da su sa pripadnicima međunarodnih vojnih snaga stigli i sanduci sa zmijama, nepoznatim za ove prostore. Međutim, mnogi primjerci od tih "nezvanih i nepoznatih gostiju" nisu mogli da opstanu, jer im nije odgovarala klima.

Gašić tvrdi da ne može biti riječi o nekakvim "mutantima", jer su mutacije veoma sitne promjene u genomu (tačkaste mutacije).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: