Po želji vlasnika
0

FOTO / Dvorac u Francuskoj bio zaključan više od 100 godina

Sarajevo-x.com
Bogati francuski neženja Louis Mantin umro je 1905. godine i ostavio oporuku u kojoj je jasno naveo da želi da njegov dvorac 100 godina bude zapečaćen, a nakon toga da se otvori za javnost i da bude pretvoren u muzej posvećen njemu i njegovom džentlmenskom životu. Mantinovu odluku poštovala je čak i vojska koja je prolazila mjestom Moulinis u centralnoj Francuskoj.
Louis Mantin je umro u 54. godini života, a svoje bogatstvo nije imao kome ostaviti jer nije imao ni suprugu, niti djece. Svoj raskošni dvorac, koji je izgrađen na ruševinama dvorca iz 15. stoljeća, odlučio je zapečatiti i nakon 100 godina pokazati nekim drugim generacijama kako se živjelo u njegovo vrijeme.

Mediji navode da je Mantin jednostavno bio opsjednut vremenom. Želio je da njegov dvorac bude vremenska kapsula.

Potrudio se da u dvorac ugradi sve što je tada bilo moderno i dostupno, kako bi nakon 100 godina ljudima pokazao kako se živjelo 1900. godine. Proveo je struju, napravio toalete, te operemio dvorac tada modernim uređajima i namještajem.

Svoj život Francuz je posvetio umjetnost, historiji i arheologiji, tako da je dvorac čitavo stoljeće skrivao vrijednu literaturu, umjetnine i zbirke prepariranih životinja.

Nakon Mantinove smrti o njegovom domu niko nije vodio brigu, tako da su 100 godina dvorac "održavali" štakori i insekti.

No, nakon više od 100 godina lokalne vlasti su odlučile uložiti blizu 3,5 miliona eura u rekonstrukciju dvorca.

"Mantin je bio opsjednut prolaznošću vremena i smrću. Želio je da njegova kuća ostane nepromijenjena, da bude kao vremenska kapsula kako bi buduće generacije znale kako je živio jedan plemić na prelazu u 20. stoljeće", kazao je kustos Maud Leyoudec za CNN.

On je dodao da je kuća bila puna vlage, buba i da su zidovi bili u jako lošem stanju.

No, muzej je ipak jedinstven jer je ostao netaknut cijelo stoljeće.

Obnova dvorca traje već četiri godine, a 30 stručnjaka mukotrpno radi na restauraciji. Po završetku dvorac će biti otvoren za javnost.