Novi rekord
114

Duga u tajvanskim planinama trajala rekordnih devet sati

Klix.ba
Studenti i profesori Univerziteta za kinesku kulturu u Taipeiju u Tajvanu su imali priliku dugu koja je trajala čak devet sati, što je novi rekord.

"Bilo je nevjerovatno, kao dar s neba, tako rijedak prizor", rekao je Chou Kun-hsuan, profesor Odjela za atmosferske nauke na pomenutom Univerzitetu.

Chou i njegov kolega Liu Ching-huang su dokumentovali rekordnu dugu uz pomoć studenata i zajednice kampusa. Zapažanja, fotografije i videosnimci su pokazali da je duga trajala od 6:57 do 15:55 sati, odnosno osam sati i 58 minuta.

Ovi podaci govore da je oboren prethodni rekord za najdugotrajniju dugu, koji je zabilježen u Yorkshireu u Engleskoj 14. marta 1994. godine. Ta duga je trajala šest sati od 9:00 do 15:00 sati, stoji u Guinnessovoj knjizi rekorda.

Duge obično traju manje od sat vremena.

Profesori i studenti su bili spremni za praćenje duge jer su u prošlog ponedjeljka imali priliku snimiti dugu koja je trajala oko šest sati. Sada skupljaju dokaze kako bi ih priložili za evidentiranje u Guinnessovu knjigu rekorda.

Uvjeti koji omogućavaju dugotrajne duge su sezonski sjeveroistočni monsuni koji zarobljeni u vlagi u zraku formiraju oblake, sunčeva svjetlost i relativno spor vjetar brzine 2 do 2,5 metra u sekundi.

Takvi uvjeti su uobičajeni za zimski period u planinama Yangmingshan, gdje se nalazi kampus.