{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Država treba isplatiti 10.000 eura zatvoreniku bez zubne proteze

F
16.2.2010. u 19:16
0
0
Država treba isplatiti 10.000 eura zatvoreniku bez zubne proteze
0
Država treba isplatiti 10.000 eura zatvoreniku bez zubne proteze
Rumunija treba isplatiti 10.000 eura odštete jednom zatvoreniku bez zubne proteze koji je, osim toga, bio žrtva nepravičnog suđenja kada je optužen za silovanje svoje 83-godišnje bake, odlučio je u utorak Evropski sud za ljudska prava (ECHR).
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Četrdesetjednogodišnji podnosilac tužbe izdržava desetogodišnju zatvorsku kaznu u Giurgiu, na jugu Rumunije, zato što je 2001. godine silovao svoju senilnu baku kod koje je stanovao i koja je umrla nakon nekoliko mjeseci, kao i za oružanu pljačku jednog kilograma mesa kod svoje susjede, što je počinio u alkoholiziranom stanju.

Zatvorenik koji ima velike zdravstvene probleme, hepatitis, srčane bolesti i psihička oboljenja, izgubio je posljednje zube u zatvoru i bila mu je potrebna zubna poroteza, kako su utvrdili zatvorski liječnici. On je nije mogao platiti, a njegovo osiguranje je odbilo da mu plati protezu.

Za ECHR ta situacija predstavlja nehumano i degradirajuće postupanje.

Što se tiče suđenja za silovanje, evropski suci su utvrili da presuda počiva na izjavi žrtve i da nijedna mjera nije poduzeta kako bi se provjerile izjave i kredibilitet ove stare žene.

Nije uzet uzorak DNK-a od žrtve poslije silovanja, a policajci u istrazi nisu tražili tragove nasilja.

Sud smatra da nije poštovana ravnoteža između prava žrtve i prava odbrane, jer zatvorenik nije imao mogućnost da se brani od optužbi.

Evropski suci su odredili da se tužitelju isplati 10.000 eura na ime moralne štete.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: