Težine 352 grama
25

Drugi najveći nebrušeni dijamant pronađen u rudniku u Bocvani

Klix.ba
Foto: Lucara
Foto: Lucara
Drugi najveći dijamant u historiji čovječanstva pronađen je u jednom rudniku u Bocvani. Dijamant su pronašli radnici jedne kanadske rudarske kompanije. Lucara Diamond Corp otkrila je dijamant od 1.758 karata, koji je veći od teniske loptice i težine je 352 grama.

Nakon ovog najnovijeg otkrića dionice Lucare porasle su za čak 11,4 posto, što je najviše što su porasle u posljednja dva mjeseca.

Prije toga kompanija je otkrila dijamant "Lesedi La Rona" od 1.109 karata. Čak dvije godine kompanija je pokušavala prodati ovaj dijamant da bi ga naposljetku kupio jedan britanski trgovac za 53 miliona dolara.

Prema Forbesu, iz kamena je izrezano 67 gotovih dijamanata.

"Karowe je u samo četiri godine proizveo dva dijamanta koji su imali više od 1.000 karata. Vjerujemo da ćemo u budućnosti pronalaziti još velikih i kvalitetnih dijamanata", rekla je izvršna direktorica ove kompanije Eira Thomas.

Iz kompanije Lucara kažu da su u Karoweu otkrili mnoge vrijedne dijamante od uvođenja nove tehnologije te da su u aprilu 2018. godine zahvaljujući ovoj tehnologiji pronašli 12 kamenčića od 300 i više karata, uključujući i po jedan 72-karatni i 327-karatni dijamant.

Najveći dijamant koji je ikada pronađen je bio Cullinan i imao je 3.106 karata, a pronađen je u blizini Pretorije u Južnoj Africi 1905. godine. Od ovog dijamanta izrezana su dva dragulja koja se nalaze u kraljevskim krunama Velike Britanije.