Trogodišnjak član Mensa-e
0

"Dosta mi je igranja, želim učiti"

Sarajevo-x.com
Dječak William Poter, iz Staffordshirea u Velikoj Britaniji, postao je jedan od najmlađih članova Mensa-e. Naime, njemu su tek tri godine a već uspješno rješava matematičke zagonetke, te uči kineski i španski jezik. Ipak, najviše od svega voli čitati mape puta dok se vozi sa svojim ocem Davidom Potterom i majkom Lynn Goldstraw.

William Potter je na testu inteligencije osvojio čak 140 bodova čime je svrstan u najinteligentnije osobe na svijetu, te automatski je postao član Mensa-e.

"Znao je da broji do 20 i prije no što je navršio dvije godine, a također znao je i alfabet, te boje“, kazala je dječakova majka, dodajući kako od svega najviše voli čitati mape puta i govoriti ocu gdje treba skrenuti.

"On je kao spužva, sve što mu kažeš on odmah upije i zapamti“, naglasila je Lynn Goldstraw, prenosi Daily Mail.

Organizacija Mensa odbila je dati detalje testa kojeg je uradio maleni William, no istaknuto je kako je dječak tamo gdje je prosjek 10 ostvarivao 17 poena.

William je znanje počeo sticati boraveći s majkom koja vodi prodavnicu igračaka.

"Kada bih slala pakete širom svijeta i lijepila naljepnice on bi me pitao gdje se ta mjesta nalaze. Zbog toga sam mu kupila globus i on je tada počeo učiti zemlje i gradove. Nekada bi se znao zaigrati, a onda bi samo ustao i rekao: 'Dosta mi je igranja sada želim učiti'. Također, obožava gledati TV emisije i na taj način je naučio nešto španskog i kineskog jezika“, kazala je dječakova majka, dodajući kako William već sam surfa internetom i čita ono što ga interesuje.

Ipak, njen najveći strah je da će dječaku biti dosadno kada krene u školu s obzirom da većinu stvari koje djeca uče u početnim razredima on već zna.

Postoji svega 30 članova Organizacije Mensa koji su mlađi od deset godina.