Zanimljivosti
44

Donald Trump i Vladimir Putin na muralu u strastvenom zagrljaju i poljupcu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Ulični grafit u glavnom gradu Litvanije Vilniusu, prikazuju Donalda Trumpa kako se strastveno ljubi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Fotografija murala na zidu jednog restorana za kratko vrijeme postala je hit na društvenim medijima u Litvaniji, u isto vrijeme svjedočeći o zabrinutosti javnosti u ovoj baltičkoj zemlji zbog prijateljskog odnosa Trumpa prema Moskvi. Umjetničko djelo u glavnom gradu Litvanije aludira na poznatu fotografiju iz 1979. godine, kada je tadašnji sovjetski lider Leonid Brežnjeva poljubio predsjednika i saveznika komunističke Istočne Njemačke Ericha Honeckera.

"Bratski poljubac" između dva komunistička lidera iz perioda hladnog rata ovjekovječen je svojevremeno i na poznatom grafitu na Berlinskom zidu.

"Čini se da imamo novi Hladni rat, a Amerika će možda imati predsjednika koji traži prijateljstvo s Rusijom“, izjavio je za AFP Dominykas Ceckauskas koji je naručio gigantski mural na vanjskom zidu svog restoran.

"Vidimo mnoge sličnosti između ova dva 'heroja' (Putin i Trump). Obojica imaju ogroman ego i zabavno ih je vidjeti zajedno", rekao je on.

Foto: AFP
Foto: AFP

Dok su odnosi između Washingtona i Moskve zategnuti godinama, Trump je uvijek branio Putina nazivajući ga snažnim liderom. Putin je zauzvrat rekao Trumpu kako je bez ikakve sumnje talentovan.

Kestutis Girnius, profesor sa Instituta za međunarodne odnose i politiku kaže za AFP da ovi grafiti u Vilniusu prikazuju strah nekih Litvanaca da bi Donald Trump vjerovatno mogao da se dodvorava Vladimiru Putinu i da bude ravnodušan prema sigurnosnim strahovima Litvanije.