Lijekovi ne pomažu
0

Doktorima nije jasno zašto ne prestajem rasti

Sarajevo-x.com
Iako odrasla žena, 30-godišnja Tanya Angus i dalje raste. Trenutno ima preko dva metra visine i skoro 216 kilograma, ali tu se vjerovatno neće zaustaviti. Doktorima još uvijek nije jasno zašto se to dešava.

I nakon svoje 18. godine Tanya je nastavila rasti, što je toliko rijetka pojava da doktori ne znaju čime da to zaustave.

Amerkikanka iz Nevade pati od vrste gigantizma poznatog kao akromegalia, poremećaja koji se ne može tretirati lijekovima.

"Ipak se i dalje nadam", kaže djevojka koja je izgleda predodređena da bude upisana u Knjigu rekorda kao najviša žena na svijetu, komentariše Mirror.

"Bez nade nema ničega. Nadam se da će jednog dana učiniti da prestanem rasti, takod a mogu normalno živjeti", izjavila je Tanya.

Kad je prvi put uočila da prebrzo raste, bila je u tinejdžerskoj dobi. Doktori opšte prakse su joj davali antidepresive vjerujući da umišlja, ali su je na kraju bili primorani poslati specijalisti.

CT mozga pokazao je da ima tumor na mozgu, koji je uzrokovao pretjeranu produkciju hormona rasta. Iako je tumor odmah uklonjen, enigmu s hormonima medicina nije uspjela riješiti.

Danas je Tanya primorana koristiti se kolicima da bi hodala, a pretrpjela je i moždani udar.

"Želim da ljudi znaju zašto sam ovakva, pa da me barem mogu tretirati kao osobu", poručila je.