Australija
0

Doktor pomoću bušilice dječaku spasio život

Sarajevo-x.com
Doktor opće prakse u malom australskom gradu Maryboroughu spasio je život 12-godišnjeg dječaka kada je, u nedostatku adekvantnih medicinskih instrumenata, iskoristio bušilicu kako bi odstranio ugrušak krvi iz njegove glave.

Nicholas Rossi u petak je pao sa bicikla, udario glavom od beton te pao u nesvijest. Nakon pada, dječak je brzo ustao i djelovao je stabilno. Kasnije se počeo žaliti na glavobolje, te ga je njegova majka, medicinska sestra po profesiji, odvela u bolnicu.

"Doktor Carson nam je prišao i rekao da će morati upotrijebiti bušilicu kako bi smanjio pritisak na mozak. Dodao je da ima pravo samo na jedan pokušaj i da upravo tu šansu moraju iskoristiti", ispričao je za časopis Australian Michael Rossi, dječakov otac.

Mala bolnica u Maryboroughu nije imala odgovarajuće instrumente kojima bi liječnici izveli operaciju, pa su odlučili da iskoriste kućnu bušilicu.

Carson je tokom operacije slijedio instrukcije kolege neurohirurga iz Melbourna Davida Wallacea koji ga je savjetovao gdje tačno da usmjeri bušilicu i koliko duboko da prodre.

Nakon operacije, dječak je prebačen avionom u veću bolnicu u Melbournu i pušten je kući poslije pet dana, na svoj trinaesti rođendan.

Operaciju koju je izveo lokalni liječnik u malom australskom gradu njegove kolege su opisale kao 'najhrabriji napor da se spasi nečiji život'. Otac povrijeđenog dječaka također je potvrdio da je zahvaljujući improvizaciji odvažnog doktora njegov sin još uvijek živ.

Doktor Carson, s druge strane, nije želio primati nikakve zasluge za ishod operacije, kazavši da 'to nije njegov lični uspjeh, već samo dio posla'.