Mreža za izgradnju mira
28

Dodijeljene nagrade za najbolje kreativne radove povodom Međunarodnog dana ljudskih prava

D. J.
Foto: Press
Na takmičenju "Poruka mira: od mene za moju zajednicu, za moju zemlju, za mir u svijetu", koje je Mreža za izgradnju mira organizovala povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, najbolje radove imali su Džena Kurtović, Hamza Hrnjica i Din Pridjevčić.

U kategoriji likovnih radova i fotografije, nagradu je osvojila učenica osmog razreda Džena Kurtović, u kategoriji video prilog najbolji rad je imao učenik trećeg razreda, Din Pridjevčić, dok je u kategoriji teksta najbolji bio učenik sedmog razreda Hamza Hrnjica.

Mreža za izgradnju mira pozvala je djecu i mlade da dostave svoje kreativne radove povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava na temu "Poruka mira: od mene za moju zajednicu, za moju zemlju, za mir u svijetu." Poziv za djecu i mlade bio je otvoren do 11. novembra ove godine, a na poziv je pristiglo više od 120 radova iz cijele Bosne i Hercegovine.

Pravo na učešće u ovom pozivu imala su djeca i mladi od 9 do 18 godina, a kreativni radovi mogli su korisiti sve forme umjetničkog izražavanja (tekst, fotografija, video prilog).

Današnji događaj pjesmama koje govore o miru i slobodi upotpunile su članice Pop Rock škole Sarajevo, Farah Nuhić i Asja Begović.

Mreža za izgradnju mira radi na osnaživanju civilnog društva kroz umrežavanje, razvoj i podsticaj društvene komunikacije, solidarnosti i dijaloga sa svim društvenim akterima u cilju izgradnje mirnog, sigurnog, pravednog i prosperitetnog bh. društvo zasnovanog na humanim, građanskim i demokratskim vrijednostima.

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se 10. decembra svake godine na dan kada je potpisana Opća deklaracija o ljudskim pravima 1948. godine.