Zanimljivosti
5

Dodijeljene alternativne Nobelove nagrade

Klix.ba
IG Nobelove nagrade, parodija na stvarnu Nobelovu nagradu, se dodjeljuje kako bi se narod nasmijao, a potom i zamislio.

Rouslan Kretchenikov, profesor mašinskog inženjerstva na Univerzitetu u Californiji, i njegov student Hans Mayer su dobili Nagradu za dinamiku fluida za istraživanje dinamike ljuljanja tečnosti. Jednostavno rečeno, oni su pokušali istražiti šta se tačno dešava kada hodate sa šoljom kafe u rukama.

Rezultati su pokazali da će osoba koja nosi kafu početi nesvjesno da prilagođava ritam hodanja vibracijama tečnosti. Prema riječima naučnika, kafa se obično prospe između sedmog i desetog koraka.

Igor Petrov, električni inžinjer, je dobio Nagradu za mir zbog pretvaranje starog vojnog eksploziva u nano dijamante, koji se kasnije mogu koristiti u liječenju raka. Nagrada za psihologiju je otišla grupi istraživača za istraživanje pod nazivom "Ukoliko se nagnete ulijevo, Eiffelov toranj će izgledati manji".

Nagrada za anatomiju je dodijeljena američkim i holandskim istraživačima koji su otkrili da čimpanze mogu prepoznati jedni druge pomoću fotografija stražnjice. Jedan francuski naučnik je dobio Nagradu za medicinu zbog savjetovanja doktorima koji obavljaju kolonoskopiju kako da minimiziraju šansu da njihov pacijent eksplodira.

Nagrada za fiziku je otišla američkim i britanskim naučnicima koji su izračunali balans sila koji oblikuju i pomjeraju kosu svezanu u rep. Japanski naučnici su dobili Nagradu za akustiku, jer su osmislili aparat koji prekida govor sobe tako što čini da osoba čuje svoj vlastiti govor sa jako malim kašnjenjem.