Zanimljivosti
98

Dobila univerzitetsku diplomu prije nego je maturirala u srednjoj školi

Klix.ba
Šesnaestogodišnja američka studentica Grace Bush diplomirat će ove sedmice u dvije institucije - srednjoj školi i na koledžu, ali ne redoslijedom kakav bi trebao biti.

Naime, ova maturantica srednje škole dobit će danas univerzitetsku diplomu Univerziteta Florida Atlantic, a maturirat će u srednjoj školi FAU sljedećeg petka, odnosno sedmicu poslije.

"Znam da zvuči čudno ali univerzitetske diplome su prije maturantskih", rekla je direktorica FAU srednje škole Tammy Ferguson.

Bush je dobila stipendiju za Univerzitet Florida Atlantic dok je bila učenica srednje škole FAU, koja dozvoljava učenicima da besplatno pohađaju univerzitetsku nastavu u okviru državnog programa.

Bush je najmlađa apsolventica FAU-a ikada. Otkako se FAU otvorio prije 50 godina, 10 učenika od 16 i manje godina je dobilo bachelor diplomu. Većina njih se školovala kod kuće. Bush se upisala sa 14 godina na FAU i uzela je sve časove svakog semestra, a išla je u školu i ljeti.

Sada kada ima dvije diplome, srednjoškolsku i univerzitetsku, ne planira se zaustaviti. Planira upisati magistarski studij, te nakon toga, upisati pravni fakultet.