Svjetski aerodromi
0

Dnevno se izgubi oko 90.000 komada prtljaga

FENA
Svakog dana na aerodromima u svijetu izgubi se oko 90.000 komada prtljaga. Uzroka za to ima mnogo, počev od ljudskog nemara, tehničkih greški, ali i kriminala. Većina stvari se, ipak, pronađe.

Samo u 2008. godini 32,8 miliona komada prtljaga je zagubljeno u putu, a oko milion nikada nije pronađeno.

Prošle zime na svakih 1.000 putnika izgubljeno je 13 torbi, a gotovo polovina svih incidenata sa prtljagom odnosila se na putnike koji su presjedali tokom putovanja.

Iako se broj izgubljenog prtljaga smanjio za 20 posto u odnosu na 2007. godinu, brojka od 90.000 svakodnevno prijavljenih izgubljenih kofera na aerodromima širom svijeta stvara glavobolje kako putnicima, tako i aviokompanijama.

Komesar za transport Evropske unije Antonio Tajani kaže da je cifra od 10.000 dnevno izgubljenog prtljaga samo u EU apsolutno neprihvatljiva. A uzroka za taj fenomen, je mnogo.

"Ili su u pitanju greške, ili jednostavno loša sreća, ili pak kriminal. Zaposleni u nekim aviokompanijama širom svijeta bili su i hapšeni zbog krađe ili neovlaštenog otvaranja prtljaga. Može doći i do pogrešnog očitavanja kodova i tako vaš kofer završi na drugom aerodromu. Ponekad i sami putnici ne napišu svoje podatke na prtljagu", objašnjava Tajani, prenosi njemački radio Deutsche Welle.

U zavisnosti od aerodroma, potraga za prtljagom traje i po nekoliko mjeseci. Većina prtljaga ipak pronađe put do vlasnika. Putnici koji nisu bili te sreće da pronađu svoje stvari, mogu da očekuju nadoknadu u maksimalnoj visini od 1.100 eura.

Međutim, često novcem ne mogu da se nadoknade pretrpljeni stres i uspomene ostale u vašem koferu.

U SAD-u postoji Centar za prtljag koga niko ne traži. Centar otkupljuje prtljag koji nije našao svoje vlasnike. Te stvari se stavljaju na prodaju, a u ogromnim halama Centra može se naći sve od igle do, recimo, mrtvačkog sanduka koga niko nije došao da pokupi poslije leta.

Također, pokretači internet sajta "Da li je ovo vaš prtljag" na aukcijama otkupljuju izgubljene kofere i fotografiraju njihovu sadržinu koju poslije objavljuju na svom sajtu.

Udruženje svjetskih avioprevoznika sada radi na novom načinu obilježavanja prtljaga koji će u budućnosti biti čipovan, baš kao i kućni ljubimci, pa će se putem radio lokatora lakše otkrivati položaj vaših stvari.