Aukcija u Sank Peterburgu
0

Dmitri Medvedev fotografiju prodao za 1,2 mil. eura

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Fotografija koju je snimio ruski predsjednik Dmitrij Medvedev prodana je za 51 milion rubalja (nešto više od 1,2 miliona eura) na dobrotvornoj aukciji u Sankt Peterburgu.

Kupac crno-bijele fotografije Tobolskog manastira snimljenog iz helikoptera je Mihail Zingarevič, član savjeta direktora tvrtke "Grupa Iljim", u kojoj je Medvedev svojedobno radio kao pravnik.

Predsjednikov rad imao je istu početnu cijenu kao i radovi ostalih sudionika – 20.000 rubalja (manje od 500 eura).

Slika "Mermerni most" koju je naslikala gradonačelnica Sankt Peterburga Valentina Matvijenko, prodana je za 13 miliona rubalja (oko 310.000 eura).

Tradicionalna dobrotvorna aukciji koja je pod nazivom "Božićna azbuka" održana od 14. decembra do 7. januara, pod rukovodstvom umjetnika Ivana Slavinskog, završena je u subotu prodajom radova prvih ljudi iz ruske "visoke politike" i ličnosti iz javnog života, posvećenih predstojećem jubileju, 300. godišnjici Carskog sela.

Carsko selo, kompleks rezidencija ruske carske porodice nastalo u 18. stoljeću, nalazi se 26 kilometara južno od Sankt Peterburga, u mjestu koje je danas poznato kao Puškinovo.

Sedamdeset posto prikupljenih sredstava bit će upućeno veteranima Drugoga svjetskog rata, a 30 posto medicinskim ustanovama u Rusiji, prenio je Tanjug.