{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Djevojka sa tri srca

S
13.5.2008. u 09:37
0
0
Djevojka sa tri srca
0
Djevojka sa tri srca
Leanne Nicholson je kao i mnoge druge 18-ogodišnjakinje. Plava je, lijepa, zgodna i planira da izgradi karijeru pomažući mladim ljudima. Odana je svojim životinjama, poniju, mački i psu.
Ali, ona je istovremeno i medicinsko čudo i sretna što je uopšte živa.

U toku svog kratkog života Leanne je imala, ni manje ni više nego tri srca. Rođena je s jednim, a translantirana su joj još dva. Danas se oporavlja od druge transplantacije u svojoj kuću u Choppingtonu.

"Šanse da se dobije drugo srce su jedan naprema milion zato što je malo donora organa," kaže ova djevojka. "Sad znam da trebam učiniti ono što je najbolje u svom životu upravo zbog prilike koja mi je ovim pružena."

"Drago mi je," nastavlja, "što su porodice koje su izgubile svoje najdraže bile toliko dobre da doniraju njihove organe. To je jako teška odluka i ja mislim na njih svakog dana."

Do dvanaeste godine Leanne je bila normalno zdravo dijete. Mnogo vremena je provodila vani jašući na svom poniju. Bila je, kako kaže njena majka, oličenje zdravlja. Ali u aprilu 2002. zaražena je nepoznatim virusom koji nema ni zvanični naziv. Ovaj virus je napao mišićno tkivo njenog srca.

"U početku smo mislili da je to gripa," kaže njen otac Robert. "Nismo imali pojma koliko je zaista bolesna. S vremenom je dobila i poteškoće pri hodu."

Doktori su utvrdili kardiomiopatiju, odnosno bolest srčanog mišića i stavili Leanne na listu za transplantaciju kao hitnog pacijenta. U roku od samo par dana mogla je biti mrtva i porodica se molila da donorsko srce bude što prije pronađeno.

Prvo srce dobili su od djevojke koja je umrla od povrede glave i u nekoliko sedmica Leanne je bila mnogo bolje.

Daily Mail piše dalje kako je djevojka nakon 14 mjeseci doživjela odbacivanje organa od strane svog organizma. Ni najjači lijekovi nisu mogli pomoći. Statistike kažu da samo 25 posto pacijenata kojima je ugrađeno novo srce žive duže od 20 godina.

Hirurzi su planirali ugraditi pacemaker kako bi regulisali rad srca, ali ova operacija nije uspjela jer je srce već bilo veoma slabo. 2003. djevojka je ponovo morala na intenzivnu njegu. Ponovo se spominjala transplantacija kao jedino rješenje.

Kad se stanje pogoršalo do te mjere da su prognoze bile kako će imati najviše 30 dana preostalog života, ponovo je pronađeno donorsko srce.

"Bili smo sretni što smo pronašli odgovarajući organ jednom, ali kolike su nam bile šanse da dobijemo i drugo?" rekao je otac ove hrabre djevojke.

Sada Leanne živi normalnim životom, a polako se uključuje i u program laganih vježbi kojima će ojačati svoje srce. Ne može naći dovoljno riječi da se zahvali porodicama koje su zaslužne što je ona danas živa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: