|

Djevojka Bojana Danilović svijet vidi naopako

Djevojka Bojana Danilović svijet vidi naopako
0
S
Sarajevo-x.com
26.12.2011. u 09:10
66
komentara
0

dijeljenja
Djevojka Bojana Danilović svijet vidi naopako Foto: 24sata.rs
Užičanka Bojana Danilović (26) vidi posve drugačije od ostalih, ili jednostavno rečeno, ona vidi naopako. Kada treba nešto zapisati prvo mora okrenuti papir za 180 stepeni. Isto tako i piše - odozdo, iz donjeg desnog ugla pa nalijevo prema vrhu papira.
Slučajem mlade djevojke iz Užica bavili su se američki naučnici sa Harvarda i MIT univerziteta. Zaključili su da je Bojana posve zdrava, osim što sve gleda iz svog ugla i slabije se orijentiše, objavio je 24sata.rs.

"Vidim drugačije nego ostali, prosto rečeno - naopako. Malo mi je problem da se snađem u prostoru, ne znam gdje je lijevo, a gdje desno. U Bostonu, gdje sam u dva navrata bila na ispitivanjima, proglasili su me neurološkim fenomenom, predočili su mi da sam vjerovatno jedini čovjek na svijetu s tom osobinom", ispričala je Bojana.

Ispitivanja su pokazala da je njen mozak potpuno zdrav i da je ona osoba s natprosječnom inteligencijom. Utvrđeno je da ima drugačije vidno polje i centar za vid. Njen mozak registruje prizor potpuno uobičajeno, ali sliku prima obrnuto.

"Ti ne znaš kako mi vidimo, mi ne znamo kako ti vidiš. Tako su mi poručili ljekari. Zato ne mogu nikome da objasnim kako ja opažam stvari", istakla je Užičanka.

Zbog te urođene osobine prijatelji je zovu Bojana Naopaka.

"Kod mene je još od prvog dana sve pošlo naopako. Prilikom rođenja, umjesto glave, prvo su iz majčinog stomaka izašle moje noge, ali problemi su nastali kada sam pošla u školu, jer nisam mogla da čitam i pišem kao ostala djeca. Kada radim za računarom, tastatura je okrenuta prema dole, monitor obrnuto, pa su mi u Americi obećali da će mi napraviti poseban program. Ipak, uložila sam napor da naučim kucati kao i ostatak svijeta. Isto je kada pišem SMS-ove - ekran je dole, tipke su gore. I televiziju gledam, svi drugi bi rekli, sa obrnutim slikama, ali za mene je to potpuno normalno i ne znam kako bi to bilo iz nekog drugog ugla. Već sa čitanjem imam problem. Sreća pa znam engleski i ne moram da izvrćem i jurim slova na titlovima", ispričala je djevojka koja svijet vidi naopačke.
Prijavi grešku


Komentari (66)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...