Poligamijska sekta
0

Djevojčice sa teksaškog ranča imaju djecu

Sarajevo-x.com
Više od polovine tinejdžerki sa ranča poligamijske sekte u Eldoradou, Teksas, su ili majke ili trudnice, navodi se u izvještaju američkih službenika.

Oko 463 djece su odvedeni sa ranča na sigurno nakon što su ovog mjeseca u policiju stigle dojave o seksualnom zlostavljanju.

Iz sekte poriču da je ijedno dijete bilo zlostavljano na ranču.

Vlasti su utvrdile da od 53 djevojke, u dobi između 14 i 17 godina, ukupno 29 djevojaka su već majke, a dvije su trudnice.

“Ovo pokazuje da se radi o jednoj raširenoj pojavi”, izjavio je Darrell Azar, glasnogovornik teksaškog odjela za brigu o djeci.

Policajci su pretražili ranč nakon što je šesnaestogodišnja djevojka prijavila da ju je istukao i silovao njen pedesetogodišnji muž.

Pretraga ranča je rezultirala odvođenjem djece u dobi između šest mjeseci i 17 godina na sigurno, u ustanove socijalne skrbi.

U teksaškim državnim zakonima stoji da ako se seksualno zlostavljanje odvija u kući i roditelj ne čini ništa kako bi ga zaustavio, roditelj automatski gubi pravo na brigu o djetetu.

Ranč žeđi za Zionom pripada mormonskoj sekti koja se zove Fundamentalistička crkva Isusa Hrista svetaca potonjeg dana.

Sektu predvodi poligamista Warren Jeffs, koji se trenutno nalazi u zatvoru jer je bio saučesnik u silovanju nakon što je prislio četrnaestogodišnju djevojčicu da se uda za njegovog rođaka.

Samoprozvani prorok čeka na suđenje u Arizoni pod optužbom da je bio saučesnik u četiri slučaja incesta i seksualnog čina, kao i u dva slučaja ugovorenog braka.

Sekta od 10.000 članova, koja dominira gradovima Colorado Cityjem u Arizoni i Hildale Utah, odvojila se od vodeće mormonske crkve prije više od sto godina.

Članovi ove sekte vjeruju da muškarac mora oženiti najmanje tri žene kako bi naselio raj. Žene su podučavane da njihov put u raj zavisi o pokornosti muževima, objavio je BBC.