Čudo od djeteta
0

Djevojčica kojoj je 'naraslo' novo srce

Sarajevo-x.com
Kao četveromjesečna beba, Kirsty Collier imala je tešku operaciju srca prilikom koje su ljekari odstranili veći dio srca, te nisu Kirsty davali mnogo šanse da preživi. Danas, deset godina nakon operacije, Kirsty je zdrava i vesela djevojčica.

Medicinski fenomen u slučaju djevojčice Kirsty Collier ne prestaje iznenađivati ljekare i sve one koji su smatrali da Kirsty neće preživjeti nakon što je rođena sa teškom srčanom manom, no srce desetogodišnjakinje je potpuno zaraslo i sad ima i oblik i veličinu normalnog srca.

Naime, srce tad četveromjesečne djevojčice zbog rijetkog stanja je bilo uvećano, a doktori su ukonili skoro trećinu organa da bi djevojčica mogla disati, ali smatrali su da djevojčica neće preživjeti jer je njena lijeva koronarna arterija koja snabdijeva srce krvlju bila vezana za plućnu arteriju umjesto za aortu.

Kao rezultat tog poremećaja, srce nije dobijalo dovoljno kisika i bilo je nekoliko puta veće od normalne veličine, piše Daily Mail.

'Prilikom operacije smo imali velike komplikacije i čak smo poslali poruku roditeljima da budu spremni na najgori ishod. Odstranili smo velik dio srčanog mišića i mislili smo da nema spasa za Kirsty', rekao je profesor Stephen Westaby.

Srce Kirsty Collier se nekim čudom regeneriralo, a djevojčica danas ima normalan život, bavi se sportom i jako je vesela kao i svaka desetogodišnjakinja, kažu roditelji i poznanici.