Blagdanska tradicija
49

Djeda Mrazovi i Mrazice na biciklima darovali Mostaru praznični duh

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Uz povuke "ho-ho-ho" biciklijada Djeda Mrazova i Mrazica, dala je mostarskim ulicama ove nedjelje praznični ugođaj. Organizirao ju je Biciklistički klub Mostar u saradnji s Gradom Mostarom, a sve povodom božićnih i novogodišnjih praznika.

Ova već tradicionalna manifestacija održava se osmu godinu zaredom, a okupila je pedesetak sudionika.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Najponosniji je bio, kao i svake godine, Toni Zorić, predsjednik Biciklističkog kluba Mostar.

"Želja nam je da, kao i prethodnih godina, pronesemo praznični duh ulicama grada Mostara pred nadolazeće blagdane i praznike. Najviše nas čini sretnim što je svake godine sve više mališana i njihovih roditelja koji nas dođu ispratiti i podržati", kazao je.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Biciklijada nije imala službene prijave, Mostarci i njihovi gosti, mogli su objavu vidjeti na družtvenim mrežama, obući neko obilježje Djeda Mraza, popeti se na biciklo i pridružiti se veseloj povorci.

"Svake godine broj sudionika je sve veći. Nema sumnje da će u narednim godinama biti još bolje", izjavio je Zorić.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Okupljanje i start biciklijade bio je iz Zimskog grada Winterville na mostarskom Rondu, ispred Hrvatskog doma herceg Stjepana Kosače, a neobični biciklisti vozili su krug po po cijelom gradu.

Išli su Lenjinovim šetalištem do Španskog trga, ulicom Bulevarom narodne revolucije, sve do Lučkog mosta. Potom ulicom Maršala Tita do Razvitka, ulicom Braće Brkića, Mostarskog bataljona do kružnog toka. Nastavli su ulicom Ante Stračevića prema bivšem hotelu Ero sve do vrha Avenije, ulicom kralja Tomislava do Spajalice, od Spajalice ulicom kralja Petra Krešimira do Zimskog grada Winterville.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

U biciklijadi su mogli učestvovati svi koji se obuku u Djeda Mraza, a poslije vožnje gradskim ulicama druženje je nastavljeno uz kuhano vino i sokove.