Nastavljena tradicija
994

Djed Mraz putuje oko svijeta: Pratite koliko je paketića isporučio

L. K.
Sjevernoamerička zračna odbrambena komanda (NORAD) i ove godine nastavlja tradiciju staru više od 60 godina. Razgovaraju s djecom iz svih dijelova svijeta i putem satelitskog programa im prikazuju kuda putuje Djed Mraz.

Djed Mraz je već jutros krenuo na put oko svijeta, a posjetit će sve zemlje i nagraditi sve one koji su ove godine bili dobri.

Ova tradicija počela je sasvim slučajno 1955. godine kada je u oglasima novina Colorado Springs objavljeno: "Djeco, zovite me na privatni broj i razgovarat ću s vama u bilo koje doba dana ili noći. Možete me posjetiti i u Sears Toylandu!". Uz potpis je navedeno ime Djed Mraz, ali je greškom upisana tajna hitna linija NORAD-ovog kapetana Harryja Shoupa.

Shoup je uskoro primio prvi poziv, te ga je dijete s druge strane upitalo: "Je li to Djed Mraz?". Kapetan je pomislio da je riječ o šali, ali je uskoro čuo plač s druge strane, te je zatim nastavio razgovarati s djetetom i saslušao njegove želje. Uskoro je primio mnoštvo drugih poziva te se nastavio pretvarati da je Djed Mraz. Ovo je postala Božićna tradicija NORAD-a.

Od tada volonteri svake godine prime više od 140.000 poziva iz svih dijelova svijeta. Djeca im govore o svojim iskustvima iz protekle godine, ali i nadama i željama za godinu koja slijedi. U akciji učestvuju i predsjednici SAD-a i njihove supruge.