Finska
0

Djed Božićnjak primi i do 30.000 pisama dnevno

FENA
Ovih dana jedno selo na sjeveru Finske primi i do 30 hiljada pisama uglavnom djeca iz cijelog svijeta. Pisma su puna dječjih želja, a naslovljena su na Djeda Božićnjaka koji ima adresu u selu Napapiiri.

Selo Napapiiri udaljeno je 8 kilometara od glavnog grada Laponije, a u njemu se krije ured Djeda Božićnjaka. Legenda kaže da dolina u kojoj je smješteno ovo selo ima oblik uha i to kako bi Djed Božićnjak mogao čuti svu djecu svijeta. Njegova pošta, najvažnija na svijetu, mjesto je gdje stižu pisma puna dječijih želja.

Najduže pismo napisano je u Rumuniji. Dugačko je 450 metara, a pisalo ga je čak 2.000 djece. Stigne čak i 30 hiljada pisama na dan. Sva pisma ne stigne pročitati sam Djed Božićnjak, ali zato ima svoje pomagače. Nisu tako mali kako smo ih zamišljali, ali su svakako vrijedni kao u pričama.

Djed sijede brade i njegovi patuljci i vilenjaci ovoj regiji donesu 235 miliona eura prihoda na godinu. Kada predočite u brojke shvatite da je Djed Božićnjak zapravo bajka za odrasle Fince i njihov budžet.