Zanimljivosti
1.7k

Dječija (ne)moguća misija: 25 najtežih i najopasnijih ruta na putu do škole

Klix.ba
Lebak, Indonezija
Sljedeći put kad vam se dijete požali kako ne želi ići u školu jer mu je "mrsko" ili "teško", pokažite mu ovaj tekst!

Na sreću (ili nesreću) miliona djece širom svijeta, sa septembrom dolazi i sezona škola u većini zemalja širom svijeta. Ipak, potrebno je ne zaboraviti kako je u nekim dijelovima svijeta put u školu zapravo igra života i smrti, budući da podrazumijeva putovanje satima često neprohodnim i vrlo opasnim predjelima, u kojima životi djece nerijetko znaju biti ozbiljno ugroženi.

Mnoga djeca širom svijeta tako na putu do škole moraju preći nevjerovatne rute kako bi dobila obrazovanje koje mnogi od nas uzimaju zdravo za gotovo.

Prema podacima UNESCO-a, u zadnjih pet godina situacija se znatno pogoršala. Područja u kojima djeca žive i ona u kojima su smještene njihove škole, često znaju biti poplavljena, a opasni putevi su jedan od najčešćih razloga zašto se roditelji djece odlučuju na to da ih ipak zadrže kod kuće.

Rješenje bi se na prvu činilo krajnje jednostavno: izgraditi ceste i mostove, kupiti autobuse i angažirati vozače. Ipak, teška financijska situacija u kojoj se pojedine zemlje nalaze, uz posljedice prirodnih katastrofa kojima su sklone, mnogobrojnoj djeci odlazak u školu nažalost čine nemogućom misijom.

U fotogaleriji pogledajte kako u školu putuju djeca koja žive u pojedinim dijelovima Kine, Indije, Filipina, Indonezije...