Na aukciji
0

Dječakovo pismo Hitleru

Sarajevo-x.com
Rijetki primjer eseja je napisao njemački učenik Gunther Himpfel i poklonio ga 1939. godine Adolfu Hitleru za njegov 50. rođendan.

Knjižica od dvadeset stranica pod imenom “Der 50 Geburtstag des Fuhrers” (“Pedeseti rođendan vođe”), je bila otkrivena na buvljaku u Berlinu i sada će biti ponuđena na aukciji u Shropshireu za 300 američkih dolara.

Učenik je dobio najvišu ocjenu ze esej u kojem je odao počast “najvećem vođi kojeg je Njemačka ikad imala”. Napisao je da se nada da će Hitler još mnogo živjeti. Stručnjaci su izjavili da knjižica služi kao podsjetnik nacističke propagandne mašinerije koja je ostvarila utjecaj i na učenike.

Richard Westwood-Brookers, ekspert za historijske dokumente u Mullocksu koji vodi aukciju, je izjavio: “Ovdje imate slučaj desetogodišnjeg dječaka koji bi se trebao igrati, a iskorišten je kao politički pijun u prljavoj nacističkoj igri”.

“Ovo je veoma rijedak predmet i nije nešto što bi prosječna njemačka porodica poželjela zadržati – ovakve stvari bi odbacili ili uništili”.

Dr. Christoph Mick sa odsjeka za historiju Univerziteta u Warwicku je rekao: “Ovaj esej govori o tome koliko Nijemci vole Hitlera i naglašava kako oni danas žive zajedno u jednoj državi”.

“Tekst hvali Hitlera i njegovog velikog prijatelja Benita Mussolinija i izražava nadu kako bi njih dvojica mogli očuvati mir”, prenosi Telegraph.