Slagao ih 11 mjeseci
5.6k

Dječak s autizmom izgradio najveću repliku Titanica od Lego kockica

Klix.ba
Brynjar Karl Bigisso i njegov brod (Foto: Iceland Monitor)
Brynjar Karl Bigisso i njegov brod (Foto: Iceland Monitor)
Najveću repliku čuvenog broda Titanic, sastavljenu od Lego kockica, desetogodišnji dječak s autizmom gradio je skoro 11 mjeseci, više od 700 sati. Njegovo djelo će biti premijerno izloženo u muzeju Titanic u Tennesseeju.

Brynjar Karl Bigisso iz Rejkjavika izgradio je Titanic s 56.000 Lego kockica. Njegova replika duga je sedam metrara, a visoka 1,5 metara. Mladi Islanđanin sjeća se kako je već s pet godina uživao u igranju s Lego kockicama.

Foto: Titanic muzej
Foto: Titanic muzej

"Igrao sam se satima. Nekad sam gradio poznate građevine, a nekad sam izmišljao neke svoje", kaže Bigisso.

Kako su godine prolazile, Beynjar je postao opsjednut vozovima, sve dok jednom nije otišao na pecanje s djedom Ludikom, kada se u njemu probudio interes za brodovima. Dok je napunio deset godina, znao je gotovo sve što se moglo znati o Titanicu.

Foto: Titanic muzej
Foto: Titanic muzej

"Kada sam putovao s mamom u Legoland u Danskoj, vidio sam nevjerovatne modele poznatih kuća, aviona, lokacija i brodova. Tada sam počeo razmišljati kako i ja želim napraviti svoj Lego model", otkriva dječak koji je zaista i uspio u svojoj namjeri.

Foto: Titanic muzej
Foto: Titanic muzej

Brynjar je uz pomoć prijatelja i porodice skupio novac za kupovinu Lego kockica. Kaže kako je gradeći Titanic uspio prihvatiti svoj autizam. Prije nego je započeo svoj projekat, imao je poteškoće s komunikacijom, što ga je činilo nesretnim i usamljenim. Danas ima dovoljno samopouzdanja da sam daje intervjue o svom dostignuću.