{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dječak pronašao izgubljeni grad Maja?

Klix.ba
10.5.2016. u 17:48
27
23
Dječak pronašao izgubljeni grad Maja?
27
Dječak pronašao izgubljeni grad Maja?
Ilustracija (Foto: EPA)
Petnaestogodišnji dječak vjeruje da je pomoću satelitskih snimaka pronašao izgubljeni i zaboravljeni grad drevnih Maja.
William Gadoury iz Quebeca smatra da su Maje svoje gradove podizali preslikavajući pozicije najznačajnijih sazviježđa. Prateći taj šablon, Gadoury je pronašao lokaciju za koju smatra da krije do sada nepoznati grad.

Prateći model sazviježđa kojeg čine tri zvijezde, Gadoury je koristeći Google Earth odnosno fotografije satelita Kanadske svemirske agencije, pronašao mjesto za koje vjeruje da krije naselje kojem je dao ime K'aak Chi ili Vatrena usta.Daniel De Lisle iz Kanadske svemirske agencije smatra kako je specifični teren za kojeg Gadoury tvrdi da krije cijeli grad vrlo teško istražiti iz zraka zbog izrazito guste vegetacije.

S druge strane, satelitske fotografije prikazuju određene obrise u meksičkoj džungli koji podsjećaju na konture građevina.Armand La Rocque sa Univerziteta u New Brunswick čak smatra da jedna od fotografija otkriva mrežu puteva i kvadrat koji bi mogao predstavljati podnožje nekadašnje piramide. On je dodao kako bi Gadouryjevo navodno otkriće moglo odvesti arheologe do mnogih drugih skrivenih gradova koristeći njegove metode.

Dječakovo otkriće, koje tek treba biti potvrđeno, bit će objavljeno u jednom naučnom listu, dok će sljedeće godine svoje zaključke predstaviti na brazilskom Međunarodnom sajmu nauke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: