Zanimljivosti
143

Dječak magnet iz Kaknja svojim tijelom privlači kašike, novac, peglu....

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Elvir Silajdžija, trinaestogodišnji dječak iz sela Kujavče u neposredoj blizini Kaknja na prvi pogled se ne razlikuje od svojih vršnjaka. Uspješan je sportista, dobar učenik, ali ono što ga čini drugačijim je njegov dar. Prije nekoliko mjeseci Elvir je otkrio je da se predmeti od različitih materijala "lijepe" za njegovo tijelo.

Silajdžija je kazao da je dar otkrio slučajno, prije nekoliko mjeseci.

Zalijepo tri mobitela na tijelo

"Prije otprilike pola godine gledao sam čovjeka na televiziji kako lijepi razne predmete po sebi pa sam odlučio da i sam probam. Uspjelo mi je", ispričao je Elvir za Anadoliju.

Kako kaže, njegove školske kolege i kolege sa treninga bile su jako iznenađene kad im je odlučio pokazati svoje sposobnosti.

"Jednom prilikom kolega sa treninga udaljio se gotovo 1,5 metar i bacio mobitel koji se zaljepio za moje tijelo", priča Elvir kroz smijeh i dodaje da mu je bilo jako drago kada je spoznao da njegovo tijelo posjeduje takve mogućnosti.

Elvir već razmišlja i o Ginisovoj knjizi rekorda. Osjeća da može privući na tijelo još teže metalne predmete.  

"Planirao sam kada porastem da se prijavim i pokušam oboriti rekord, ali za sada moje tijelo još uvijek nije spremno za to“, dodaje Elvir.

Elvirovi roditelji smatrali su da je sve to njegova šala i zezancija, sve dok se otac Emir i sam nije uvjerio u suprotno.

"Jednom prilikom vozili smo se prema Visokom u kombiju i Elvir je tada skinuo majicu i zalijepio tri mobitela. Tada sam vidio da ima nešto, ali nismo ništa poduzimali. Mislio sam da je to neki trik, međutim, kako vrijeme odmiče mogućnosti su mu sve veće", pojašnjava Emir.

Niko u Elvirovoj  porodici nema te sposobnosti pa ni njegov mlađi brat .

"Niko u porodici nema slične mogućnosti, jedino suprugin otac može, ali vrlo malo u odnosu na Elvira. Što se tiče njegovog zdravlja dijete je sasvim zdravo i nalazi su uredni i u granici normale", priča Elvirov otac.

Za Elvirov dar zainteresovani i u dalekom Japanu

Za ovog dječaka čuli su i u dalekom Japanu pa su sami odlučili provjeriti o kakvim se sposobnostima radi.

"Nedavno je dolazila Televizija Tokio i radili su reportažu. Ono što je zanimljvo je da nisu odmah vjerovali. Željeli su da odemo u neku obližnju prodavnicu i da oni kupe nove kašike, lijepili su i svoj novac ali na kraju sam im uspio dokazati da moje tijelo to može“, pojašnjava Elvir za Anadoliju.

Kako vrijeme odmiče dječakova energija je sve veća. Za sada na svoje tijelo može zalijepiti 20 kašika, a veliki pomak napravio je zalijepivši peglu .

Elvir već pet godina trenira taekwondo i do sada ima sedam medalja.

"Kada napunim 16 godina polagat ću za crni pojas. Imam sedam medalja, jednu zlatnu, dvije bronzane i četiri srebrene", priča Elvir dok pegla nepomično stoji na njegovim grudima.  

O daljnim planovima Elvirovi roditelji ne razmišljaju baš mnogo.

"Nismo nešto posebno planirali, ali eto vidjet ćemo kako vrijeme bude odmicalo. Sada je friško i trebamo utvrditi da je to to", kazao je Emir.

U pokušaju da doznamo nešto više o ljudima sa darom kakav ima ovaj dječak, kontaktirali smo i nekoliko ljekara. Niko od njih nije želio komentarisati ovu pojavu. Svi ljekari složni su kako se ne radi o problemu koji bi rješavala konvencionalna, zvanično priznata medicina.