{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dječak iz Kine kojem je smrzla kosa dok je pješačio 4,5 km do škole osvojio internet

Klix.ba
12.1.2018. u 17:20
1.738
123
Dječak iz Kine kojem je smrzla kosa dok je pješačio 4,5 km do škole osvojio internet
1.738
Dječak iz Kine kojem je smrzla kosa dok je pješačio 4,5 km do škole osvojio internet
Wang Fuman (Foto: Weibo)
Osmogodišnjak iz Kine ili ledeni dječak, kako su ga mnogi nazvali, postao je hit na internetu zbog fotografije na kojoj mu je kosa smrzla nakon pješačenja 4,5 kilometara na veoma niskoj temperaturi. Priča koja se krije iza fotografije malog Kineza istopila je mnoga srca.
Wang Fuman živi sa sestrom i bakom u naselju Ludian County, u sjeveroistočnoj kineskoj provinciji Yunnan, dok njegovi roditelji rade u gradu. Tog jutra kad se u razredu pojavio bijele kose, crvenih obraza i ispucalih ruku, prepješačio je 4,5 kilometara do škole na minus devet stepeni.

Za malog Wanga to je svakodnevnica, samo ga je tog jutra prevarilo sunce pa je u školu krenuo noseći tanki džemper i jaknu, bez kape ili rukavica.

Foto: Weibo
Foto: Weibo


Vidjevši ga s ledenicama na glavi, njegovi vršnjaci nisu izdržali, a da mu se ne smiju. Međutim, ovaj osmogodišnjak je ostao hrabar rekavši kako mu je bilo hladno dok je pješačio do škole, ali ne i teško.

Wang svoje vrijeme van školskih klupa provodi pomažući baki na porodičnoj farmi. Kaže kako je za Novu godinu poželio da dobro uči i zaradi novac kako bi bolesnoj baki kupio lijekove.

Korisnici interneta pohvalili su dječaka koji je ih je doveo do suza, ali i izrazili veliko razočarenje što država ne pomaže djeci koje su roditelji u ruralnim dijelovima Kine primorani ostavljati same kad odlaze zaraditi novac u grad. Prijevoz do škole, slažu se mnogi, kineske vlasti ne bi koštao mnogo, a djeci bi značio i previše.

Wang sa sestrom (Foto: Weibo)
Wang sa sestrom (Foto: Weibo)


Još jedna tužna vijest jeste što škola koju pohađa "ledeni dječak" uspijeva obezbijediti svojim učenicima doručak i užinu, ali ne i grijanje u učionicama.

Nakon što je Wangova fotografija postala viralna, škola u Yunnanu dobila je donaciju od 100.000 dolara, više od stotinu kaputa za djecu te 20 grijalica. Fotografija osmogodišnjaka podijeljena je skoro stotinu hiljada puta na društvenim mrežama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: