Zanimljivosti
0

Djeca u Gazi postavila novi rekord u driblanju lopte

Sarajevo-x.com
Više od 7.200 djece u Gazi odriblalo je svoj put do nezvaničnog rekorda. Pokušaj obaranja rekorda u najdužem driblanju košarkaške lopte dogodio se u srijedu navečer na aerodromskoj pisti u Rafahu, javljaju za CNN iz agencije Ujedinjenih nacija.

"Danas je bio fantastičan dan", rekao je John Ging, direktor UN-ove "Relief Works" agencije. "Ponovo djeca Gaze pokazuju svoje fantastične sposobnosti i talent. Sve što mi trebamo uraditi je pomoći im da ostvare svoj potencijal."

Glasnogovornik agencije "Relief", Chris Gunness, rekao je da masovni rekord u driblanju još treba biti potvrđen u Guinnessovoj Knjizi svjetskih rekorda.

"Great Gaza Global Bounce" dio je godišnjih programa ljetnih igara koje pružaju rekreacijske aktivnosti mnogoj djeci koja su pogođena siromaštvom.

Djeca u Gazi, koja rijetko imaju mogućnost da se rekreiraju van školskih aktivnosti, pohađaju ljetni kamp, uključuju se u sportske atrivnosti, umjetničke sekcije, pozorišne i dramske aktivnosti.

Ovo nije prvi pokušaj obaranja rekorda djece koja pohađaju UN-ov ljetni kamp. Prošle godine učesnici u ljetnim igrama postavili su rekord u broju letećih zmajeva puštenih u isto vrijeme. UN-ov sekretar Ban Ki-moon prenio je svoju podršku putem videoporuke.

"Hoću da čestitam djeci Gaze što su učestvovali u ovom velikom događaju", rekao je. "Pokazujete svijetu da ako vam se pruži šansa možete biti prvi".

Predhodni svjetski rekord za simultano driblanje košarkaških lopti postavljeno je 2007. godine u Indiani, na kojem je loptu driblalo više od 3.000 ljudi.