Istraživanje pokazalo
1.7k

Djeca rođena tokom ljeta su slabiji matematičari

Klix.ba
Novo istraživanje je pokazalo da djeca koja su rođena tokom ljeta zaostaju za svojim vršnjacima kada je u pitanju matematika.

Tokom istraživanja naučnici su ispitali 47.237 šestogodišnjaka i sedmogodišnjaka koji su bili među najslabijim učenicima u svojim razredima kada je u pitanju matematika. Naučnici su otkrili da djeca koja su rođena tokom ljeta zaostaju za vršnjacima oko 13 mjeseci kada su u pitanju matematičke sposobnosti. Većina te djece su bili dječaci.

Međutim, otkriveno je da ova djeca koja su rođena između maja i augusta, uz kratkotrajnu, ali intenzivnu pomoć mogu za samo nekoliko mjeseci sustići svoje vršnjake. Nakon samo 3,7 mjeseci intenzivnog rada, ovi učenici su uspjeli savladati 15,7 mjeseci školskog gradiva.

Istraživanje su uradili eksperti sa Univerziteta Edge Hill iz Velike Britanije. U međuvremenu je drugo istraživanje pokazalo da su ova djeca mnogo češće nesretna u školi, imaju manje samopoštovanje i mnogo rjeđe u budućnosti nastavljaju školovanje na najboljim univerzitetima.