Fotografije Roba Lotta
0

Divovske orke dolaze po plijen i u plićak

Sarajevo-x.com
Poznati fotograf Rob Lott objavio je svoje zapanjujuće fotografije orke ili kita ubice koji se zamalo nasukao na obale Ponte Notea kod Patagonije dok je lovio jednog tuljana.

Lott, poznati fotograf i borac za očuvanje prirode u Patagoniji, nedaleko od mjesta Ponte Note, proučavao je život jata od 18 orki. U periodu od mjesec dana koliko je trajalo posmatranje ovih ogromnih životinja Lott je napravio seriju očaravajućih fotografija.

'Za vrijeme dok sam s timom boravio u Patagoniji snimili smo dosta odličnog materijala. No, među fotografijama se najviše ističe Sam, 50-godišnji mužjak kojeg smo snimili dok je u plićaku lovio jedno mladunče tuljana', izjavio je Lott.

Jato orki u ovim područjima živi već niz godina, a postalo je poznato po dokumentarcu 'Trials od Life', istraživača Davida Attenborougha.

Kit ubica ili orka najveći je član porodice delfina. Mužjaci su dugi više od devet metara donji dio tijela je bijel, gornji crn s prugama iznad očiju. Kit ubica lovi u malim grupama, izvrstan je plivač, a napada druge delfine, pingvine, tuljane, pa čak i kitove. Može plivati brzinom čak od 30 km/h.

Orke su karakteristične upravo po svojoj glomaznosti. Čim se rode, dugi su oko dva metra. Mužjaci obično narastu od 6,5 do 8 metara i teže do šest tona. Ženke su manje, dugačke su od 5,7 do 7 metara i teške oko pet tona.

Svojim velikim zubima orke otkidaju komade mesa žrtve i gutaju ih bez žvakanja, a loveći dolaze sve do obale gdje često napadaju tuljane i pingvine.

Ženke rađaju mladunce otprilike svakih pet godina, u bilo koje doba godine. Majke mlade doje sve dok ne napune dvije godine, ali s godinu dana mladi se počinju hraniti čvrstom hranom.

Ženke se pare sve dok ne napune oko 40 godina. Obično ženke dožive 50 godina, dok u nekim slučajevima mogu doživjeti starost od 80 pa čak i do 90 godina. Mužjaci žive kraće, oko 45 godina.