Zanimljivosti
9

Divovska riba veslač prvi put snimljena u prirodnom okruženju

Klix.ba
Riba veslač (oarfish) najveća je riba sa koštanim skeletom i može biti duga i više od 17 metara. Naučnici su u Meksičkom zaljevu konačno uspjeli snimiti ovu misterioznu ribu u njenom prirodnom okruženju.

Morski biolozi sa Državnog univerziteta u Louisiani snimili su ribu veslača zahvaljujući partnerstvu sa naftnim kompanijama koje su im dale na raspolaganje svoje daljinski upravljane podmornice. U periodu od 2008. do 2011. godine, naučnici su uspjeli vidjeti ribu veslača samo pet puta.

Ove ribe uglavnom žive u Meksičkom zaljevu, a ime su dobile po tome što se kroz vodu kreću tako što polovinu svog tijela koriste kao veslo.

Budući da ih se veoma rijetko može vidjeti, ne zna se puno o njihovim navikama i načinu života, ali pretpostavlja se da uvijek idu same i da najčešće žive na dubinama od jednog kilometra. Na površini su najčešće primijećene uginule ili povrijeđene. Smatra se da je prosječna dužina odrasle jedinke pet do 10 metara.

Iako mogu dostići nevjerovatne dužine, ove ribe dolaze na svijet kao larve dugačke samo šest milimetara. Otkrio ih je norveški biolog Peter Ascanius 1772. godine.

Riba veslač na snimku duga je oko tri metra, a mogu biti duže od 17 metara i teže od 270 kilograma.