Italija
0

Dioksin u mozzarelli, osumnjičeno 109 osoba

FENA
U talijanskoj pokrajini Caserti, sjeverno od Napulja, pokrenuta je istraga protiv 25 mljekara i 60 poljoprivrednih poduzeća nakon što je u njihovom mlijeku pronađen otrovni dioksin. Otrov je pronađen u mlijeku goveda od kojeg se tradicionalno proizvodi sir mozzarella. Osumnjičeno je 109 osoba.

Mjesne vlasti potvrdile su da su u međuvremenu kontrolirale hiljade krava. Stručnjaci sumnjaju da su krave pasle onečišćenu travu oko ilegalnih odlagališta smeća.

Sumnja se da mafijaške organizacije zarađuju milione u poslovima ilegalnog zbrinjavanja otrovnih tvari i opasnih supstanci.

Udruženje za zaštitu okoliša Legambiente provela je istraživanje koje je pokazalo da mafija godišnje zaradi 1,5 milijardi eura na prijevozu otrovnog otpada u zemlje trećeg svijeta i zbrinjavanju na ilegalnim odlagalištima.

Opasne tvari i ostaci iz hemijskih postupaka pakiraju se i kao obični otpad, nakon čega se zbrinjava na javnim odlagalištima ili u spalionicama, tvrdi Legambiente.

Dioksin je bio među plinovima koji su 1976. u nesreći u kemijskoj tvornici u Sevesu kod Milana uzrokovali veliku katastrofu. Na iskustvima te katastrofe Evropska unija je donijela poznatu Direktivu Seveso II., koja sadrži propise o otrovnim supstancama.

Broj ilegalnih odlagališta u Italiji proteklih je godina narastao na više od 4.000, a od toga 705 njih sadrže štetne tvari. Trećina postrojenja za zbrinjavanje otpada u Italiji ilegalno je.

Organizacije koje djeluju na način mafije osnivaju fantomske tvrtke koje pobjeđuju na natječajima za zbrinjavanje otrovnog otpada velikih industrijskih poduzeća, tvrdi Legambiente, prenijela je Hina.

Zaštitari okoliša smatraju da te organizacije obavljaju poslove u milionskim iznosima jer su njihove ponude do 90 posto povoljnije od konkurencije koja zbrinjava otpad legalnim putem.