The Beau Sancy
0

Dijamant Marije de Medici bi mogao biti prodat za $4 miliona

FENA
The Beau Sancy, dijamant of 35 karata koji je krasio krunu Marije de Medici kada je postala kraljica Francuske 13. maja 1610. godine, dan uoči ubistva kralja Henryja IV., bit će ponuđen na aukciji kuće Sotheby's 15. maja u Ženevi.

Cijena kruškolikog dijamanta visine 2,3 centimetara i širine 1,9 centimetara, procijenjena je na iznos između dva i četiri miliona dolara. Dijamant je dobio ime po kolekcionaru Nicolasu Harleyju de Sancyju, koji ga je kupio u tadašnjem Carigradu potkraj 16. stoljeća te zatim prodao spomenutom kralju, a Henry IV. ga je poklonio svojoj supruzi.

Vjeruje se da potječe iz grada Golconda koji se nalazi u središnjoj Indiji. Rijetko je bio viđen u javnosti posljednjih četiri desetljeća. No prije prodaje odlazi na svjetsku turneju kojom će obuhvatiti i Hong Kong, New York, Rim, Pariz, London te Zurich.

Prema navodima aukcijske kuće, kada je posljednji njemački car i pruski kralj potražio egzil u Nizozemskoj 1918., kraljevski nakit, uključujući i dijamant, ostao je u berlinskoj palači Kaiser.

Na kraju Drugog svjetskog rata zbirka je prebačena u Buckeburg gdje su je poslije pronašli britanski vojnici. Zatim je vraćena u Prusku kraljevsku kuću, koja ga i prodaje u suradnji sa Sotheby'som.