Zanimljivosti
31

Digitalna amnezija: Odmori nam ostaju u mobitelima, ne u sjećanju

Piše: E. F.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Prije nekog vremena pravile su se parodije na japanske turiste koji su uvijek putovali zalijepljeni za kamere. Tek se u posljednje vrijeme pokazalo kako su zapravo samo bili korak ispred ostalih.

Tako je najnoviji viralni hit postao selfie pa, iako ga mnogi istraživači kritikuju iz više razloga, on i dalje triumfuje. Kako se čini, počeli smo živjeti kroz monitor mobilnih telefona. U prvi mah sve je izgledalo kao prolazna moda ali protok vremena dokazuje da baš i nije tako.

Danas se uspomene na naš život i naše odmore čuvaju na You Tubeu ili Facebooku, Instagramu pa nam naša vlastita memorija više uopće nije potrebna.

Ako nečega ne možemo da se sjetimo, Google nam je uvijek pri ruci.

Upravo to dokazuje i nedavno provedena studija kompanije Kaspersky Lab koja je istražila koliko zapravo ovisimo od eksterne memorije.

Istraživanje koje je provedeno u SAD-u i još šest evropskih zemalja pokazalo je kako polovina korisnika pametnih telefona priznaju kako zapravo njihov telefon čuva sve ono što oni trebaju znati ili čega se trebaju sjećati.

Zanimljivo je da je ova studija pokazala da nisu zapravo samo mladi ljudi ovisni o eksternoj memoriji odnosno da ne pate samo oni od digitalne amnezije koja podrazumijeva prepuštanje znanja i sjećanja nekoj digitalnoj jedinici.

Naime, 65 posto starijih osoba sjeća se broja telefona kuće u kojoj su živjeli kada im je bilo deset godina a ne znaju brojeve svoje djece pa čak ni partnera, piše Huffingotn post.

Stručnjaci o ovoj pojavi imaju podijeljena mišljenja. Dok jedni smatraju kako pohranjene fotografije evociraju uspomene koje smo zaboravili, drugi smatraju kako ovakvo memorisanje stvari na duže staze može dovesti do toga da uopće ne perciopiramo neki događaj u momentu dok se on dešava.