|

Devetogodišnji Nepalac želi osvojiti Mount Everest

Devetogodišnji Nepalac želi osvojiti Mount Everest
0
S
Sarajevo-x.com
7.11.2010. u 20:00
3
komentara
0

dijeljenja
Devetogodišnji Nepalac želi osvojiti Mount Everest Tseten i Dorje Sherpa (Foto: AFP)
Devetogodišnji Nepalac mogao bi postati najmlađa osoba na svijetu koja je osvojila Mount Everest, ukoliko mu državne službe odobre uspon na najviši vrh na svijetu.
Mladi Tseten Sherpa odlučan je u namjeri da obori rekord 13-godišnjeg Amerikanca Jordana Romera koji se u maju popeo na Mount Everest. Tseten je do sada osvajao vrhove obližnjih planina, međutim držva mu ne želi dati dozvolu za uspon na Everest.

Prema nepalskom zakonu, sve osobe koje žele pokušati da osvoje najviši vrh svijeta moraju biti starije od 16 godina. No, otac dječaka, Dorje Sherpa, je odlučan u namjeri da njegov sin dobije posebnu dozvolu, kako bi mogao oboriti rekord.

Naime, Dorje drži svjetski rekord u najbržem penjaju na Mount Everest (osam sati i deset minuta), te želi da i njegov sin ubilježi rekord penjući se na opasnu planinu.

"Kada je riječ o osvajanju najvišeg vrha, mislim da bi sve rekorde trebali držati ljudi iz Nepala. Naša zemlja je veoma mala i uopće joj se ne pridaje dovoljno pažnje", istakao je Dorje, prenosi Daily Mail.

On je naglasio da neće odustati od traženja specijalne dozvole, kako bi nejgov sin mogao već u aprilu krenuti u pohod na najviši svjetski vrh.

Međutim, ministar turizma Baburam Bhandari istakao je kako vlada neće dati dozvolu.

"Zakon je isti za sve. Penjači moraju biti stariji od 16 godina", kazao je Bhandari.

Mount Everest se nalazi na granici između Nepala i Kine. Mladi Amerikanac Romero, također nije mogao dobiti dozvolu od nepalskih vlasti, ali mu je Kina dozvolila, s obzirom da u to vrijeme nije postojao zakon o starosnoj dobi penjača.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...